Rug

Klachten

 • Pijnlijke rug door:
  • Een hernia
  • Overbelasting
  • Zware arbeid
  • Slijtage (artrose)
  • Voet-, enkel- of knieklachten
  • Reuma

De rug is opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven.

Voorkomende klachten

Er wordt wel eens gezegd dat 75% van de mensen wel eens last heeft van rugpijn. Overbelasting is een bekende oorzaak van rugklachten. Dit kan worden veroorzaakt door zware arbeid, zoals (overmatig) traplopen, bukken en heffen. Ook ongelukken (trauma’s) kunnen zorgen voor pijnklachten aan de rug. Maar ook botontkalking (osteoporose), hernia’s en artrose zijn bekende oorzaken voor ongemakken en pijn in de rug. Zeker onder 50-plussers komt artrose veel voor. Dit is de geneeskundige naam voor een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten; in de volksmond is dit ook wel bekend als gewrichtsslijtage.

Mogelijke oplossingen

Omdat rugklachten zeer uiteenlopend zijn, geldt datzelfde voor mogelijke oplossingen. Een samenvatting van mogelijkheden:

Korsetten

Het doel van een korset is het ondersteunen van de wervelkolom en het bevorderen van de juiste lichaamshouding. Korsetten zijn leverbaar in diverse uitvoeringen en worden gemaakt van verschillende materialen. Omdat het korset onder de kleding wordt gedragen, is het niet zichtbaar. Bij ernstige of complexe klachten en afwijkende maatvoeringen leveren wij 100% op maat gemaakte korsetten.

Inlays (steunzolen)

Dit zijn losse inlegzolen die we geheel op maat maken. Het doel hiervan is uw voeten – en daarmee uw gehele lichaam – in de juiste positie (terug) te brengen. Vaak kunnen lage rugklachten efficiënt worden aangepakt met inlays. Gezien het verschil in belasting maken we onderscheid tussen inlays voor dagelijks gebruik en voor gebruik tijdens sportbeoefening.

Confectieschoenen

Het dragen van kwalitatief goede schoenen kan veel problemen voorkomen, maar kan ook uitkomst bieden bij bestaande (lage onder)rugklachten. Om een optimaal draagcomfort te garanderen, leveren we confectieschoenen in diverse wijdtematen. Al onze schoenen zijn daarnaast geschikt voor op maat gemaakte inlays (steunzolen). Ook kunnen we uw huidige confectieschoenen aanpassen of voorzien van elementen, zoals hakverhogingen en afwikkelingen.