Enkel

Klachten

  • Enkelverzwikking
  • Enkelverstuiking
  • Pijnlijke enkels
  • Vermoeide voeten
  • Diabetes
  • Reuma

De enkel is het gewricht dat de voet met het onderbeen verbindt. De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been is het onderste uiteinde van het kuitbeen; de knobbel aan de binnenzijde van de been is het onderste uiteinde van het scheenbeen.

Voorkomende klachten

Veel enkelklachten treden op wanneer vreemde, onnatuurlijke bewegingen met de voet worden gemaakt. Wanneer de spieren deze bewegingen niet kunnen opvangen, kunnen de gewrichtsbanden verrekken (verzwikking) of inscheuren (verstuiking). Dit kan veroorzaakt worden gedurende sportbeoefening, maar ook tijdens dagelijkse activiteiten. Maar ook (aangeboren) beperkingen in het enkelgewricht kunnen leiden tot pijn- en vermoeidheidsklachten. Andere oorzaken van klachten zijn overmatige belasting en slijtage in combinatie met bijvoorbeeld spierzwakte en overgewicht.

Mogelijke oplossingen

Afhankelijk van de klacht maken we bij enkelklachten een footscan analyse met behulp van moderne computerapparatuur. Oplossingen voor zijn mogelijk in de vorm van één of meerdere hulpmiddelen:

Inlays (steunzolen)

Dit zijn losse inlegzolen die we geheel op maat maken. Het doel hiervan is uw voeten – en daarmee uw gehele lichaam – in de juiste positie (terug) te brengen. Gezien het verschil in belasting maken we onderscheid tussen inlays voor dagelijks gebruik en voor gebruik tijdens sportbeoefening.

Enkelbrace

Een enkelbrace voorziet het enkelgewricht van extra ondersteuning. Hiervoor kan worden gekozen bij een gebrek aan stabiliteit, maar ook bij pijn en zwellingen. Het effect van een enkelbrace is bijna vergelijkbaar met het effect van enkeltape. Het voordeel van een brace is dat minder huidirritatie ontstaat en dat het aanbrengen gemakkelijk en snel is. We leveren zowel geconfectioneerde als op maat gemaakte enkelbraces. Voor deze laatste optie wordt gekozen bij een afwijkende maatvoering of bij ernstige klachten, waardoor een confectiebrace onvoldoende of geen uitkomst biedt.

Confectieschoenen

Het dragen van kwalitatief goede schoenen kan veel problemen voorkomen, maar kan ook uitkomst bieden bij bestaande enkelklachten. Om een optimaal draagcomfort te garanderen, leveren we confectieschoenen in diverse wijdtematen. Al onze schoenen zijn daarnaast geschikt voor op maat gemaakte inlays (steunzolen). Ook kunnen we uw huidige confectieschoenen aanpassen of voorzien van elementen, zoals hakverhogingen en afwikkelingen.

Maatschoenen

Gedeeltelijk of geheel op maat gemaakte schoenen zijn eveneens een mogelijkheid bij enkelproblemen. Wanneer hiervoor wordt gekozen, gaat het vaak wel om ernstige(re) klachten. Denk hierbij aan lichamelijke problemen die veroorzaakt worden door ziekten (diabetes) en chronische aandoeningen (reumatoïde artritis).